سرمایه بذری
Seed Investment
/siːd ɪnˈvɛstmənt/
سرمایهگذاری بذری، اولین مرحله رسمی تامین وجه است که در آن حقوق صاحبان سهام هم تخصیص داده میشود. این مرحله عموما نمایانگر اولین مبلغ رسمی است که یک کسبوکار اولیه یا تجارت مخاطرهآمیز به دست میآورد. بعضی شرکتها از مرحله سرمایه بذری بیشتر جلو نرفته و به دورههای سری A و فراتر از آن نمیرسند. شما میتوانید سرمایهگذاری بذری را مشابه کاشتن یک درخت در نظر بگیرید. حمایت مالی اولیه همان بذر ایدهآلی است که به رشد یک کسبوکار کمک میکند. درصورتیکه درآمدهای کافی و استراتژی موفقیتآمیزی برای کسبوکار وجود داشته باشد، و سرمایهگذاران هم از خود تعهد و پشتکار نشان دهند، میتوان بسیار امیدوار بود که در نهایت این کسبوکار به درختی پربار تبدیل شود. سرمایه بذری به یک شرکت کمک میکند تا قدمهای اولیه، همانند مطالعات بازار و توسعه محصول رامحکم و استوار بردارد. یک شرکت به یاری سرمایه بذری میتواند محصول نهایی و جمعیت مخاطب هدف خود را تعیین کند. از سرمایه بذری جهت استخدام تیمی که این وظایف را به انجام برسانند استفاده میگردد. سرمایهگذاران بالقوه زیادی در مرحله بذری وجود دارند: موسسین، دوستان، خانواده، مراکز رشد، شرکتهای سرمایهگذاری خطرپذیر، و غیره. یکی از رایجترین افرادی هم که در مرحله جذب سرمایه بذری شرکت میکند اصطلاحا سرمایهگذار فرشته میباشد. سرمایهگذاران فرشته برای تجارتهای ریسکدار و پرخطرتر (همانند استارتاپهایی که سابقه موفقیت زیادی ندارند) ارزش قائل شده و به ازای سرمایهای که اعطا میکنند، از شرکت حق ناشی از سرمایه طلب میکنند. در حالیکه دورههای سرمایهگذاری بذری از نظر میزان سرمایهای که برای شرکت فراهم میآورند بسیار متنوع هستند، برای استارتاپ موردنظر متداول است که در این دورهها سرمایههایی از 10000 دلار گرفته تا 2 میلیون دلار جذب کند. برای بعضی از استارتاپها، سرمایهگذاری بذری یعنی کسب همان مبلغی که موسسین حس میکنند برای آغاز فعالیت کسبوکارشان نیاز دارند؛ چنین شرکتهایی ممکن است نیازی به دورههای سرمایهگذاری سری A نداشته باشند. اکثر شرکتهایی که در سرمایهگذاری بذری شرکت میکنند معمولا بین 3 تا 6 میلیون دلار ارزشگذاری میشوند.
سرمایه اولیه یا بذری یک استارت آپ در مرحله نخست برای راه اندازی نیاز به سرمایه دارد. این سرمایه اولیه معمولا در حد محدودی است. طبیعی است این مبلغ بر اساس ماهیت استارت آپ متفاوت خواهد بود ولی در ایران می توان این مبلغ را بین ۳۰ تا ۱۰۰ میلیون تومان در نظر گرفت. با توجه به محدود بودن این سرمایه معمولا توسط خود بنیانگذاران، فرشتگان سرمایه گذاری و یا شتاب دهنده ها تامین می شود. ارزش گذاری و ارائه سهام در این مرحله بر اساس معیارهای کیفی انجام می شود. جذابیت ایده، توانایی تیم راه انداز، پتانسیل رشد بازار و کسب و کار، قدرت چانه زنی بنیانگذاران و … در این مرحله ملاک سرمایه گذاران برای پذیرش و دریافت مقدار سهام از کسب و کار است. فرآیند شتاب دهی در شکل ۱ ارائه شده است.
سرمایه ی بذری چیست؟ به عنوان سرمایه اولیه و بذر یک کسب و کار نام برده میشود، تامین مالی بذر نوعی بودجه مبتنی بر ارزش سهام است که در آن سرمایه گذار در طول مراحل اولیه کسب و کار سرمایه گذاری می کند. مالک کسب و کار برای تأمین مالی ایده خود سرمایه را دریافت می کند در حالی که سرمایه گذار مالکیت جزئی کسب و کار را به دست می آورد. بنابراین، هنگامی که کسب و کار موفق و سودآور می شود، سرمایه گذار می تواند سهام خود را برای سود به فروش برساند.
هدف سرمایه ی بذری هدف اولیه ،تامین مالی کسب و کار در حال اجرا و نوپا میباشد. استارتاپ ها معمولا از این عنوان سود می برند، زیرا آنها فاقد بودجه لازم برای کسب و کار خود هستند. علاوه بر این، سرمایه گذاری مبتنی بر بدهی به دلیل فقدان جریان نقدی و سابقه عملی محدود، همیشه آسان نیست. با این حال، سرمایه ی بذری یک راه حل ساده و موثر برای کمک به کسب و کارهای جدید و رشد کردن دانه های آن از پس زمین است.
منابع سرمایه بذری منابع مشترک یا منابع مالی برای سرمایه ی بذری شامل سرمایه گذاران فرشته، سرمایه گذاران معتبر و سهام سرمایه گذاران هستند.
سرمایه ی بذری در مقابل تأمین مالی مرحله اولیه در حالیکه سرمایه بذری در مراحل اولیه کسب و کار رخ میدهد، شبیه بودجه اولیه نمیباشد. همانطور که توسط Chron توضیح داده شده است، تامین مالی اولیه به طور معمول متشکل از دو بخش جداگانه است: سری A و سری B. در حالی که سرمایه ی بذری برای سرمایه گذاری برای تبدیل ایده کسب و کار سودآور به یک واقعیت کاری انجام شده است، تامین مالی اولیه برای گسترش عملیات کسب و کار در حال حاضر سود آور است. سرمایه گذاری خطرپذیر بزرگترین منبع بودجه اولیه هستند.
ارزیابی استارتاپها و سرمایه گذاری بذری ارزیابی استارتاپ ها زمانی اهمیت پیدا میکنه که به سراغ سرمایه بذری میروند. مقاله Chron توضیح می دهد که بازگشت سرمایه چه زمانی رخ میدهد. سرمایه گذاران ۵۰ درصد از این کسب و کار را تشکیل می دهند. [۱]